0

Liderii Uniunii Europene ameninta Marea Britanie cu excluderea pe 1 iunie, in cazul in care Camera Comunelor nu aproba Acordul Brexit si refuza participarea la scrutinul europarlamentar, arata un proiect de document UE.

Conform textului elaborat inaintea summitului extraordinar al Consiliului European programat miercuri, liderii Uniunii Europene ar accepta “amanarea Brexit pentru a permite ratificarea Acordului” de retragere a Marii Britanii din Blocul comunitar.


Liderii UE vor impune Guvernului Theresa May obligatia de a nu afecta activitatea institutiilor europene. “In cazul in care Marea Britanie este inca membra a UE in perioada 23-26 mai 2019 si daca nu a ratificat Acordul de retragere din UE pana pe 22 mai 2019, natiunea britanica va trebui sa participe la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, in conformitate cu reglementarile comunitare.

Daca Marea Britanie nu va indeplini aceasta obligatie, retragerea din UE se va produce pe 1 iunie 2019”, se arata in proiectul de document, obtinut de agentia de presa Reuters, citat de Mediafax.

Uniunea Europeana reitereaza ca proiectul de Acord Brexit nu poate fi renegociat” si ca, pana la iesirea din UE, “Marea Britanie va fi membru cu drepturi si obligatii depline“, precizeaza proiectul de document.


Pe de alta parte, intr-o scrisoare adresata celor 27 de state membre UE, presedintele Consiliului European Donald Tusk a pledat in favoarea unei amanari a Brexitului de pana la “maximum” un an, relateaza AFP, citata de News.ro.

In document Tusk se indoieste ca cererea lui May de amanare pana la 30 iunie va include si ratificarea acordului divortului in Camera Comunelor.

Theresa May a efectuat marti vizite la Berlin si Paris, cu scopul de a obtine sustinerea partenerilor sai europeni cu privire la aceasta noua cerere de amanare a Brexitului, cu o zi inaintea summitului extraordinar UE.

Totodata, membrii Camerei Comunelor au aprobat marti seara un proiect prin care ii acorda premierului Theresa May mandatul de a cere amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pana pe 30 iunie. Proiectul a fost aprobat cu 420 de voturi pentru si 110 impotriva.


You may also like

More in EXTERN